pijl

Natuurkampeerterrein It Dreamlân

Minke Schouten en Robert de Wit - Groeneweg 5 - 9293 MC  Kollumerpomp
Tel: 0511-40 88 86/ 06-136 38 298 of 06-515 72 324 - Website: www.itdreamlan.nl

natuurkampeerterreinen Entree camping

natuurkampeerterreinen photo 1347882248 0

natuurkampeerterreinen DSC01981

Informatie It Dreamlân

Adembenemende wolkenluchten, weilanden rondom, Lauwersmeer en Waddenzee vlakbij. Bekijk Friese terpdorpen op de fiets, struin lekker langs het wad of spot bijzondere vogels. Pak een terrasje in historisch Dokkum. Of beleef een onvergetelijke wadloopervaring

Reserveren
U kunt uw verblijf op It Dreamlân hier reserveren.

Fietsen en wandelen door het pure Friesland

Kollum
Het dorp Kollum ligt op 5 kilometer afstand en heeft een mooi en gezellig centrum met leuke winkels. De Maartenskerk staat bekend als een van de best bewaarde Gothische kerken van Friesland. In en om Kollum is op het gebied van de waterrecreatie van alles te doen. De riviertjes De Rijd, de Trekvaart en De Zwemmer zijn prima viswaters. Je kunt er waterfietsen, kano's en roeiboten huren.

Fietsen langs Friese en Groningse dorpjes
In de buurt liggen vele kleine, mooie dorpjes zoals Ee, Burum, Visvliet, Zoutkamp, Pieterzijl, Anjum en Ezumazijl. Tijdens een rondje fietsen passeer je algauw een paar leuke dorpjes. Een aanrader is het ‘rondje Lauwersmeer'. Dit is ongeveer 45 kilometer, grotendeels door het prachtige natuurgebied, en loopt aan de ene kant van het meer door Groningen en aan de andere kant door Friesland. Je fietst langs Zoutkamp, Lauwersoog, Anjum, Oostmahorn en Ezumazijl.

Nationaal Park Lauwersmeer
It Dreamlân ligt dichtbij het Nationaal Park Lauwersmeer, een prachtig natuurgebied op de grens van Groningen en Friesland. Het park is gekenmerkt door een uitgestrekt landschap, groot open water en een ‘schone horizon'. Het gebied is erg populair bij vogelaars vanwege de vele bijzondere soorten die er komen.

Vroeger had de zee vrij spel in dit gebied. Het was een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 de afsluitdijk gebouwd. De natuur ontwikkelde zich nadien van een zout kweldergebied tot een wijds zoetwatergebied met rietvelden, bossen en grote wateroppervlakken. Een prachtig natuurgebied om in te wandelen, fietsen, varen en zwemmen. Voor sportieve en voor lekker luie vakantiegangers.

Dokkum
Op 13 kilometer van It Dreamlân ligt het historische stadje Dokkum, bekend van de Elfstedentochten. Het stadje leent zich bijzonder voor lekker slenteren langs de mooie pandjes, leuke winkels en historische bezienswaardigheden. In de zomer terrasjes pakken en genieten van de talloze bootjes in de grachten, 's winters lekker opwarmen in één van de knusse eetcafé's. 

De wadden
Zowel de Friese als de Groningse wadden zijn vanaf It Dreamlân met fiets of auto prima bereikbaar. Een wadlooptocht meelopen (echt onvergetelijk!) is mogelijk vanaf de dijk tussen Nes en Wierum, vanaf Holwerd of vanaf het Groningse Pieterburen.

Het mooie kleine waddeneiland Schiermonnikoog is voor een dagje prima te doen en dit geldt ook voor Ameland. Van de boot afstappen met de fiets aan de hand of direct bij aankomst een fiets huren en een rondje over het eiland is zó gemaakt. De veerdienst voor Schiermonnikoog vetrekt vanaf Lauwersoog en doet er 45 minuten over, maar er vertrekken ook boten vanaf Oostmahorn. Voor Ameland vertrekt de veerboot vanaf Holwerd.

Een aanrader voor wadliefhebbers zijn de dijkdorpen Paesens-Moddergat waar de waddijk een prachtig uitzicht biedt op Schiermonnikoog, Ameland en het tussenliggende wad. In museum ‘t Fiskershúske' in Moddergat wordt het vroegere harde vissersbestaan in leven gehouden en ook herbergt het dorp nog het laatste garnalenfabriekje van Nederland. Bij Paesens is het mogelijk om via een pier een heel eind het wad in te lopen.

Natuurgebied Kollumeroord
Vlakbij It Dreamlân ligt het mooie natuurgebied Kollumeroord, met maar liefst 70 ha bos. Staatsbosbeheer heeft er prachtige wandelroutes uitgezet. Veel zeldzame moeras- en rietvogels broeden hier. Ongetwijfeld zal je er een roerdomp tegenkomen. Blauwborst, baardman en buidelmees zijn in Nederland zeldzaam, maar in de Kollumeroord nog volop te bewonderen.

De Friese wouden
Kollum ligt in het grensgebied van de open weilanden en de Friese wouden. Het bijzondere coulissenlandschap met houtwallen en elzensingels is typerend voor het woudengebied. Middenin ligt het dorp Harkema met het themapark De Spitkeet. Het park laat zien hoe men leefde op de arme heide in Groningen en Friesland tussen 1850 en 1950. Het heeft onder andere een nagebouwde spitkeet (plaggenhut) en een armenbegraafplaats.

Veenklooster
Het monumentale brinkdorp Veenklooster (10 km) ligt aan het begin van de Friese wouden.  Landgoed Fogelsanghstate heeft een prachtig bos, een hertenkamp, vijvers en een wandelpark. Binnen in de state is een landbouwmuseum. Buitenhuis It Lytse Slot heeft wisselende tentoonstellingen en een sfeervolle theeschenkerij met uitzicht over de bostuin.

Groningen en Leeuwarden
Voor een dagje stad rij je in 35 minuten naar Groningen en in drie kwartier naar Leeuwarden.  Beide steden zijn een bezoek meer dan waard en hebben vele musea, culturele podia, bezienswaardigheden, restaurants en volop bruisend nachtleven.

Kinderen
Voor kinderen zijn er vele leuke dagjes uit te bedenken. De zeehondencrèche in Pieterburen is een leuke autoroute van dik een half uur langs de Groningse Marnedorpen. Bij Leeuwarden ligt Aqua Zoo Friesland. Rondom het Lauwersmeer zijn diverse strandjes die geschikt zijn voor kinderen. ‘De Natuurschool' organiseert vanaf Lauwersoog diverse gezinsexcursies: een wadloop-excursie, sleepnet-excursie,  zoetwater-excursie en krabbenvissen. Nog een aanrader is de ‘DoeZoo Insektenwereld' in Leens. In Drachten is een leuke kinderboerderij met speeltuin en in Zwaagwesteinde ligt speelpark Sanjes Fertier, de grootste binnen-en buiten speeltuin van Friesland.

natuurkampeerterreinen 2 Kampeerplaatsen

natuurkampeerterreinen De speeltuin

natuurkampeerterreinen Groene boekje 2015

Voorzieningen It Dreamlân

Waterbesparende douches · Waterbesparende toiletten · Groene energie · zonneboiler · Afvalscheiding · afstortplaats chemisch toilet alleen voor biologische middelen · Duurzaam materiaalgebruik in sanitair gebouw · Duurzaam materiaalgebruik in speelvoorziening · Geen gebruik chemische middelen bij schoonmaak · Geen gebruik chemische middelen bij onderhoud terrein